2010. február 22., hétfő

Hernyék környéki töredékek

Két töredéket közöl a Google Books a "Közlemények Zala megye közgyüjteményeinek kutatásaiból" című kötetből, szerzők: Horváth Károly, Vaska Miklós, Zala Megyei Levéltár:




Úgy volt ez az elmuzsikált birtok, hogy a törökök egy terörékor elvittek egy Peszleg-lányt és ezért adtak cserébe egy birtokot, okirattal együtt. Ezt vették el a leitatott Peszlegtől, így odalett a lány és a birtok is.

2 megjegyzés:

  1. A teljes szöveg Peszleg Jancsiról:

    Vót zenész több is. Jó citerások vótak, és ha gyorsan köllött, akko ezëk közű ëggyiket biztos mëg lehetett fogni. Hermónikás is vót pár embër. A Szili Gyula, Baksa Jóska, Baksa Kálmán, János Kálmán, Peszleg Jancsi muzsikáltak. A Német gyerekek azok mëg cimbalmosok vótak mind a ketten. Ezekhö másunnan jártak partnerek. Később a János Kálmán gyerekei tanútak mëg muzsikául. Nagy Gyuri hegedűn, a Készei Sándor bőgőn, a Lakatos Vili hermonikán tanút mëg. Nagyon széPen fütyűtek körtefalevéllel az Utkaparó Jóska, a Mó-nár Feri, a Máté Jani mëg a Fehér Feri.

    Forrás: Horváth Károly: Egy hernyéki parasztember dalkincse. Zalai Gyűjtemény 13. Zalaegerszeg, 1980.

    VálaszTörlés
  2. Az első töredék teljes szövege:

    A hagyomány azt tartja, hogy az első letelepedő egy bizonyos Hernyák család volt. A hatalmas erdőborította területen vágta az erdőt, tanyát ütött, letelepült. A hozzá csatlakozó keresztények már templomot is építettek, mellé egy mély kutat és temetőt. A törökdúlás idején a templom köré búvóhelyeket, mostani nevükön hompokat készítettek, melyek ma is láthatók, s rajta járva hangot hallunk. A környéken a földből több építési törmelék kerül elő manapság is. A török az egyik Peszleg család szép lányát elrabolta, és ellenszolgáltatásként birtokot adott a szülőknek. Az ezt tanúsító okiratot a dicsekvő Peszleg büszkén mutogatta a környék gazdagabbjainak, akik leitatták, és iratát elvették. Oda lett a birtok. A pörlekedés eredménye az lett, hogy tagosították a községet.

    VálaszTörlés