2010. június 28., hétfő

Feltaláló Peszlegek


A Magyar Szabadalmi Hivatal adatbázisában négy "Peszleg" feltaláló által bejegyzett tétel van (kettő ezek közül én vagyok):

1. Hidraulikus berendezés hordók összepréselésére

A találmány hidraulikus hordótömörítő prés, amelynek vezetőoszlopokon vezetett alsó és felső gerendája, a felső gerendában elhelyezett hidraulikus munkahengerrel működtetett nyomógerendája van.

A találmány lényege, hogy a nyomógerendán legalább egy lefelé néző élű tűrőprizma és középen egy lefelé néző kiszúrótüske van elrendezve.

A találmány szerinti prés igen egyszerű technikai eszközökkel lecsökkenti a fémhordónak az összepréseléssel szembeni ellenállását, azaz jelentős beruházási és energiamegtakarítást eredményez a hordópréseknél, ugyanakkor biztosítja azt is, hogy az összepréselendő hordókból a maradék anyagok szabadon el tudnak távozni.

A feltaláló: Peszleg Tibor (20 %), 1984-ből

2. Gépjármű gumiabroncs leválasztó berendezés

A találmány hidraulikus vagy pneumatikus működtetésű gépjármű gumiabroncs leválasztó berendezés, amelynek a szerelt kerekeket felfogó asztala van és ennek közepén a keréktárcsa méreténél nagyobb nyílás van kialakítva, az asztalra helyezett szerelt kerék felett pedig a kerék sugár irányában működő munkahengerek dugattyúrúdjaihoz kapcsolt roppantófejei vannak.

A találmány lényege, hogy a felfogóasztal alatt, de az asztal síkja fölé járatható, vízszintes és magassági irányban működő munkahengerekkel kapcsolt emelőkarjai, a karok által felemelt keréktárcsát felülről megtámasztó ütközőlemezei vannak, a roppantófejek pedig az emelőkarokkal az ütközőlemezekig felemelt keréktárcsa csupán felső peremébe kapaszkodóan vannak a billenőkarok révén vezetve.

A találmány szerinti leválasztóberendezés a keréktárcsa deformálásához az ismert megoldásoknál lényegesen kisebb energiát igényel mert csupán keréktárcsa egyik, méghozzá gyengébb oldalát roppantja össze, de ezen túlmenően elvégzi a korrodált keréktárcsa és gumiabroncs gépi szétválasztását.

A feltaláló: Peszleg Tibor (10 %), 1984-ből.

3. Kapcsolási elrendezés nagyszámú távbeszélő áramkörökben lezajló egymástól függő és/vagy független események mérésére,megfigyelésére és befolyásolására

A feltaláló 15 %-ban szerénységem (1984).

Ugyanez amerikai változatban:



4. Kapcsolási elrendezés távbeszélő áramkörök felügyeletére

A feltaláló 30 %-ban szintén én vagyok (1984).

Ugyanez amerikai változatban:


Valamennyi itt felsorolt szabadalom ú. n. szolgálati szabadalom, azaz a szabadalmas a vállalat, ahol Peszlegjeink dolgoztak akkoriban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése